e-Survey E500

Δοκιμάσαμε τον νέο Full GNSS δέκτη e-Survey E500

1η δοκιμή

Δοκιμή Full GNSS e-Survey E500

Έχοντας ακούσει πολλά θετικά για τον Ε500 – κυρίως από Ευρωπαϊκές και Ασιατικές αγορές, θέλαμε με τη σειρά μας να τον βγάλουμε στο πεδίο και να τον… πιέσουμε.

Η πρώτη ουσιαστική δοκιμή έγινε στην ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης. Προφανώς και δεν θα υπήρχε θέμα στην ταχύτατη αποτύπωση κρασπέδων και περιφράξεων, οπότε αυτό που κάναμε ήταν να αποτυπώσουμε την μια πλευρά με κλειστό το IMU* (*δυνατότητα μέτρησης υπό κλίση έως και 60° με ακρίβεια καλύτερη από 2.5cm στις 60°) και την άλλη πλευρά των προσόψεων και κρασπέδων με ανοικτό. Παρότι η ακρίβεια παρέμεινε η ίδια, ο χρόνος που χρειαστήκαμε με ανοικτό το IMU ήταν σημαντικά μικρότερος. Για του λόγου το αληθές, 11 λεπτά χωρίς IMU και 6.45′ λεπτά με ανοικτό. (Στην δεύτερη πλευρά αποτυπώσαμε και 14 σημεία περισσότερα). Έτσι το τεστ ακρίβειας – αποδοτικότητας μας άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένους.

Συνεχίσαμε με την αποτύπωση κορυφών κτηρίων, αλλά και τυχαίων σημείων επί των πλευρών. Αφού ολοκληρώσαμε τις μετρήσεις, στήσαμε γεωδαιτικό σταθμό και επαναλάβαμε την αποτύπωση των ίδιων κτισμάτων. Ο έλεγχος που ακολούθησε στο γραφείο ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικός: Αν θεωρήσουμε “άψογη” την αποτύπωση με τον σταθμό, τότε η μέγιστη απόκλιση των σημείων (τα οποία μετρήθηκαν με IMU, Survey Mode) ήταν μικρότερη από 1.5cm στις πλευρές, και ακόμα καλύτερη (~1cm) στις κορυφές των κτισμάτων (λιγότερα εμπόδια).

2η δοκιμή

Δεύτερη δοκιμή εντός Θεσσαλονίκης, στην έδρα της εταιρείας μας. Χωρίς “ανοιχτωσιά” δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να γίνει FIX στις διασταυρώσεις, αλλά του πήρε περίπου 1-1.5 λεπτό για να “φιξάρει” στο μέσον του δρόμου (απόσταση οικοδομών έναντι: ~11μ). Η επίδοση δεν ήταν καθόλου κακή, αντιθέτως. Συγκρινόμενος όμως με τον E800H ο οποίος φίξαρε άνετα σε απόσταση λιγότερη από 1.5μ απο τις ίδιες τετραόροφες οικοδομές, προφανώς υστερεί. Βέβαια μιλάμε για “ένα επίπεδο πάνω” όταν μιλάμε για τον Ε800H.

Συνεχίζοντας, κάναμε συνεχόμενα Signal Reset, και αποτυπώσαμε διαδοχικά 10 φορές το ίδιο κοινό σημείο στην διασταύρωση (Strict Mode). Η μέγιστη απόκλιση ήταν <8mm οριζοντιογραφικά και <1.2cm υψομετρικά. Δεν υπήρξε λόγος συνέχισης του τεστ ακριβείας μετά από αυτά τα αποτελέσματα.

Να σημειώσουμε ότι οι δοκιμές έγιναν με χρήση NTRIP Full GNSS δικτύων HEPOS & SmartNet, τα οποία συμπεριφέρθηκαν άψογα καθόλη την διάρκεια των δοκιμών. Ωστόσο, γενικώς προτείνεται πάντοτε η δοκιμή ενός Receiver μόνο σε διάταξη Base-Rover διότι με αυτόν τον τρόπο εξαλείφονται θέματα που οφείλονται στις τηλεπικοινωνίες, WiFi, υπολειτουργία δικτύων CORS κ.α.

Σύγκριση

Ο Ε500 αποτελεί μια άριστη επιλογή δέκτη και μάλιστα σε εξαιρετική τιμή. Πώς όμως τα “καταφέρνει” απέναντι σε άλλους δέκτες της ίδιας κατηγορίας; Ας δούμε τη σύγκριση:

E300Pro

E600H IMU

Δεν έχει νόημα η σύγκριση με τους Ε100 / Ε200 / Ε800 διότι αφορούν άλλη κατηγορία δέκτη. Ο Ε500 (όπως και όλοι οι δέκτες της e-Survey) είναι απόλυτα συμβατοί με τα λογισμικά πεδίου SurPad 4.0 – 4.2 & MicroSurvey FieldGenius.

Ε500 VS E300Pro
Poster E500

Συμπεράσματα - Συνέχεια

Ο δέκτης E500 μας ικανοποίησε πλήρως σε επιδόσεις, αξιοπιστία και διάρκεια. Είναι “τίμιος” με όλη τη σημασία της λέξης. Παρόλο που πάντα “διαβάζουμε” τις ενδείξεις του δέκτη μέσω της εφαρμογής πεδίου, θα ήθελα περισσότερες λυχνίες ενδείξεων (πέρα της κατάστασης και του επιπέδου της μπαταρίας). Όχι γιατί τις κοιτάω ποτέ, αλλά έτσι για την εμφάνιση.

Ο Ε500 ήρθε για να μείνει, και μάλιστα αποτελεί τον πρώτο δέκτη της e-Survey ο οποίος θα δοθεί σε τρίτες εταιρείες ως OEM. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άμεσους ανταγωνιστές του (E300Pro & E600), και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει -μαζί με τους προαναφερθέντες- την αφρόκρεμα της “μέσης κατηγορίας” δεκτών της e-Survey.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να ελέγξουμε σε αντιληπτό βαθμό την αντοχή του δέκτη σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, αφήνουμε αυτό το τεστ σε εκκρεμότητα. Ακόμα θα δοκιμάσουμε σε διάταξη Base – Rover τις επιδόσεις του δέκτη σε δασικό περιβάλλον με έντονη βλάστηση. 

Τα παραπάνω τεστ θα μαγνητοσκοπηθούν και θα προβληθούν στο κανάλι της Recap Survey στο YouTube.

Μείνετε μαζί μας!

seperator