Μοντέλο ενοικίασης λογισμικού

Μόνιμη άδεια χρήσης λογισμικού ή συνδρομητική;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν το μοντέλο της ενοικίασης λογισμικού (συνδρομητικό λογισμικό) έναντι αυτού της πώλησης. Οι λόγοι πολλοί. 

Οι εταιρείες κατασκευής και προμήθειας λύσεων λογισμικού επιλέγουν τον πρώτο τρόπο με σκοπό τη στήριξη της αρχής SAAS (software as a service), η οποία θεωρείται πιο “τίμια” και λιγότερο δαπανηρή για τον τελικό πελάτη. Η λογική είναι ότι πληρώνεις τη χρήση του λογισμικού και όχι την αγορά του. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τελευταία έκδοση ενός λογισμικού για ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειαστεί να μπείς στα έξοδα της αγοράς του.

Κόστος

Το κόστος προφανώς είναι αναλογικό. 

Αγοράζοντας μια έκδοση λογισμικού, συνήθως αγοράζετε παράλληλα δωρεάν αναβαθμίσεις για χρονικό διάστημα ενός έτους. Πέραν αυτού, μένετε με την έκδοση που έχετε και δεν πρόκειται να σας ζητηθούν ξανά χρήματα για τη χρήση του. 

Υπάρχει όμως μια παγίδα: Μαζί με το πέρας των δωρεάν αναβαθμίσεων, συνήθως έρχεται και το πέρας της υποστήριξης της συγκεκριμένης έκδοσης. Όχι ταυτόχρονα, αλλά πολύ κοντά. Δεν είναι απαραίτητα κακό θα πείτε, και ίσως έχετε δίκιο. Σε μεγάλο χρονικό διάστημα και εφόσον δεν χρειαστείτε κάποιου είδους υποστήριξη, αυτό το μοντέλο είναι σαφώς οικονομικότερο.

 

Μοντέλο ενοικίασης λογισμικού

Η παραδοχή ότι δεν θα έχετε την τελευταία έκδοση λογισμικού είναι θέμα επιλογής. 

Οι νεότερες εκδόσεις συνήθως επιλύουν θέματα καλής λειτουργίας, ζητήματα συμβατότητας, θέματα ασφάλειας, τυχαία σφάλματα απόκρισης κ.α., ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τις υφιστάμενες παροχές και αυξάνουν τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του λογισμικού. Μένοντας σε μια παλαιότερη έκδοση λοιπόν, αποποιήστε αυτά τα “προνόμια”. 

Και αυτό είναι θεμιτό. Οι προγραμματιστές εργάζονται σκληρά για να σας προσφέρουν ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα. Θα ήταν άδικο για αυτούς να θεωρούσατε πως με μια εφάπαξ πληρωμή, θα τον είχατε “υπάλληλό” σας για πάντα. Μια εφάπαξ πληρωμή συνεπάγεται ένα εφάπαξ έργο: μία έκδοση λογισμικού. Άλλωστε κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με εσάς. Όταν σας πληρώνει ο πελάτης για ένα τοπογραφικό διάγραμμα για παράδειγμα, σας πληρώνει για το συγκεκριμένο και όχι για όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα που θε εκδίδατε για αυτόν.

Μοντέλο ενοικίασης λογισμικού

Συνδρομητικό Μοντέλο

Κάπως έτσι καταλήγουμε στη δεύτερη περίπτωση που αφορά το “συνδρομητικό” μοντέλο, ή -χάρην ευκολίας- την ενοικίαση λογισμικού. Το κόστος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χρονικό διάστημα χρήσης του, και, σε βάθος ετών μπορεί να αποβεί ακριβότερο από την εφάπαξ αγορά. Όμως, σε αντίθεση με ένα ακίνητο, το λογισμικό είναι κάτι “δυναμικό”. Έτσι πρακτικά δεν ενοικιάζετε το ίδιο λογισμικό, αλλά διαρκώς έχετε τη νεότερη έκδοση μόλις αυτή κυκλοφορήσει.

Με αυτό τον τρόπο απολαμβάνετε βελτιωμένες επιδόσεις, λειτουργίες, λιγότερα σφάλματα κ.α. ενώ παράλληλα μπορείτε να συμβάλλετε στην ανάπτυξή και βελτίωσή του δηλώνοντας πιθανές λειτουργίες που θα θέλατε να υπάρχουν σε επόμενες εκδόσεις. Παράλληλα, οι δημιουργοί του λογισμικού γνωρίζουν ότι σέβεστε τον κόπο τους, τους ανταμοίβετε για την υπηρεσία που σας παρέχουν, και αυτοί με τη σειρά τους προσπαθούν να σας ευχαριστήσουν και να σας το ανταποδώσουν, βελτιώνοντας κάθε πτυχή του έργου τους.

Αυτό είναι ένα win-win μοντέλο.

Ελληνική πραγματικότητα

Στην Ελληνική πραγματικότητα βέβαια, κυριαρχεί μια άλλη νοοτροπία. Η “ανάγκη” για ιδιοκτησία οδηγεί εύκολα σε λανθασμένες κινήσεις (η Ελλάδα είναι πρώτη στον κόσμο σε ποσοστό ακίνητης ιδιοκτησία ανά άτομο!).  Η κρατική μηχανή αργεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Σκεφτείτε ότι ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να προβεί σε συνδρομητική υπηρεσία απόκτησης λογισμικού αλλά μόνο σε αγορά. Αυτό βέβαια θα αλλάξει εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα, ειδικά με τη στροφή και των τελευταίων (π.χ. Microsoft) στην συνδρομητική υπηρεσία. Δεν είναι μακριά ο καιρός που θα ενοικιάζουμε τα λειτουργικά συστήματα, τις εφαρμογές γραφείου κλπ. Οι Autodesk (AutoCAD, Civil3D), Adobe κ.α. έδειξαν ήδη τις διαθέσεις τους.

Εν κατακλείδι, η Recap Survey τάσσεται ανοικτά υπέρ του συνδρομητικού μοντέλου ενοικίασης λογισμικού, χωρίς να διακόψει ακόμη την εφάπαξ πώληση λογισμικών, με τους παραπάνω ωστόσο περιορισμούς.

Σύντομα θα ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες εκδόσεις και τους τρόπους απόκτησης των νέων μας λογισμικών. Εκεί θα σας δώσουμε το βήμα, και θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε τις δικές σας απόψεις.

seperator