Recap Survey facts and myths

Παντού υπάρχει ένας μύθος!

Επειδή παντού υπάρχει ένας “μύθος”, είπαμε να μπούμε στον κόπο να “απομυθοποιήσουμε” κουβέντες που ακούγονται μεταξύ μας. Κουβέντες που αφορούν την ποιότητα του εξοπλισμού κάθε κατασκευαστή, τις δυνατότητες του αντίστοιχου εξοπλισμού, τα “μελανά” σημεία, το αν μετράει στην Ελλάδα (!), τα κόστη, τις εγγυήσεις, το service κλπ κλπ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά:

1. Ο κατασκευαστής

Στην Ελλάδα όλοι προσπαθούν να μας περάσουν το ίδιο μήνυμα: Αν είναι Made in China, είναι για πέταμα. Οπότε μπορείτε να υπερχρεωθείτε άφοβα για να αποκτήσετε εξοπλισμό ο οποίος ίσως να μην γράφει Made In China. Ίσως

Αλλά είναι αλήθεια; Ισχύει κάτι τέτοιο; Είναι όλα τα “κινέζικα” τόσο άσχημα πια; ΜΥΘΟΣ!

…Διότι:

Όλα τα “προϊόντα” σε όλο τον κόσμο έχουν διαβάθμιση ποιότητας. Κάποτε μπορούσαν και φωνάζαν άφοβα, σήμερα όμως με την παρουσία της Huawei για παράδειγμα (Νο 1 παγκοσμίως στην αγορά smartphone), της DJI (Νο 1 παγκοσμίως στην αγορά drone) και πολλών άλλων εταιρειών ανά κατηγορία, ίσως έπρεπε να αρχίσουν να παίρνουν το μήνυμα. Πλέον τα “κινέζικα” είναι τουλάχιστον εφάμιλλα σε όλα, εκτός από την τιμή. Και αυτό είναι που δεν θέλουν να σας επιτρέψουν να καταλάβετε. 

ΜΥΘΟΣ πρώτος: Καταρρίφθηκε.

seperator

2. Δυνατότητες - ικανότητες εξοπλισμού​

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε με την σχεδόν ρατσιστική αντιμετώπιση του κατασκευαστή, πάμε να δούμε αν όντως υπάρχει διαφορά στην γενική απόδοση του εξοπλισμού. Για χάρη ευκολίας και για να μην επεκταθούμε σε όλες τις κατηγορίες, θα μιλήσουμε για τους δέκτες GNSS.

Το 95% των κατασκευαστών GNSS παγκοσμίως, χρησιμοποιεί πλακέτες επεξεργασίας 3 κατασκευαστών, ήτοι Novatel, Trimble και Hemisphere. Άρα δηλαδή, η κεντρική μονάδα επεξεργασίας είναι η ίδια στο 95% των δεκτών, “επώνυμων” και μή. Αν οποιοσδήποτε κατασκευαστής Η/Υ τολμούσε να πει ότι οι επεξεργαστές της Intel παίζουν χειρότερα σε Η/Υ ανταγωνιστή από ότι σε δικό του, θα τον “έθαβε” η ίδια η Intel. Στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δυστυχώς επιτρέπεται. Ευτυχώς όχι και έξω από εδώ, όπου επικρατεί αμοιβαίος σεβασμός.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε και να κοσκινίσουμε αυτά που μας λένε τόσα χρόνια; 

…Και επειδή μου αρέσει να ποντάρω σε αυτά που ισχυρίζομαι, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σύγκριση. 

ΜΥΘΟΣ δεύτερος: Καταρρίφθηκε.

seperator

3. "Μελανά" σημεία​

Το έχω ακούσει ως έκφραση, να πω την αλήθεια δεν το κατάλαβα ποτέ.

“Αυτός ο δέκτης που σκέφτεσαι να αγοράσεις από τον ****** έχει κάποια μελανά σημεία”. Έτσι ακριβώς, χωρίς να θέλει να “επεκταθεί παραπάνω”.

Δεν θα έπρεπε να ασχοληθώ παραπάνω, αλλά ανοικτά καλώ όποιον θέλει να μου το αναλύσει να επικοινωνήσει μαζί μας. 

Μέχρι τότε, 

ΜΥΘΟΣ τρίτος: Ποιος;

seperator

4. Μετράει στην Ελλάδα;​

Εντάξει δεν ξέρω καν αν πρέπει να επεκταθώ, αλλά θα το κάνω. Καταρχήν, έφτασε στα αυτιά μου ότι αυτοί οι δέκτες (δεν αναφερόταν στους δέκτες της e-survey, ήταν μάλλον μια γενικότερη επίθεση στους “εξω από εδώ”) δεν μετράνε στην Ελλάδα, δεν συνδέονται σε δίκτυα μόνιμων σταθμών όπως το Hepos και πολλά άλλα.

Θα απαντήσω ότι πραγματικά αυτή τη φορά πέσατε χαμηλά. Σε ποιους τα λέτε και σας πιστεύουν!? 

Όλοι οι δέκτες ανεξαρτήτως κατασκευαστή μετράνε άψογα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το λογισμικό που τους συνοδεύει είναι “υπεύθυνο” για να επικοινωνήσει με τους μόνιμους σταθμούς, να διαβάσει τον κατάλληλο κάναβο διορθώσεων, να χρησιμοποιήσει το αρχείο γεωειδούς κτλ. Οι δέκτες μας χρησιμοποιούν το λογισμικό SurPad 4.0 για Android, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε SurvCE ή FieldGenious αν προτιμάτε.

Οι δέκτες της e-survey κάνουν όλα τα παραπάνω πολύ καλύτερα και ασφαλώς γρηγορότερα από την πλειοψηφία των επώνυμων δεκτών της αγοράς. Μια δοκιμή θα σας πείσει – και θα σας αφήσει άφωνους -. Πέραν αυτού, προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα σας πωλούσε δέκτη (ο οποίος δεν πληρεί τις άνωθεν προϋποθέσεις) κανένας στην Ελληνική αγορά.

ΜΥΘΟΣ τέταρτος: Καταρρίφθηκε, αλλά έλεος πια.

seperator

5. Κόστος, εγγύηση, service.

Το κόστος λίγο-πολύ γνωστό. Πολύ οικονομικότερη λύση από τους “επώνυμους” δέκτες. Όχι διότι είναι φθηνότεροι στην εισαγωγή, αλλά κυρίως λόγω πολιτικής της εταιρείας μας. Και θα συνεχίσουμε έτσι.

Δεν έχουν εγγύηση: Αν κάποιος σας πουλήσει ακόμα και κατσαρόλα χωρίς εγγύηση, φέρτε την στο κεφάλι του. Κανένας δεν πουλάει τίποτα χωρίς εγγύηση. Όλα τα προϊόντα και οι δέκτες μας έχουν φυσικά σήμανση CE και συνοδεύονται από τουλάχιστον 24 μήνες εγγύηση κατασκευαστή επεκτάσιμη μέχρι τους 48 μήνες.

Δεν υπάρχει service: Πουθενά δεν υπάρχει πραγματικό service GNSS δεκτών. Και αυτό διότι είναι όλα ηλεκτρονικά (χωρίς μηχανικά μέρη) με τεχνογνωσία ετών από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες στο χώρο. Αυτό που εννοείτε ως service (έλεγχος, αναβάθμιση, καθαρισμός, ανταλλακτικά κτλ) υπάρχει με τον ίδιο τρόπο σε όλους.

ΜΥΘΟΣ πέμπτος: Καταρρίφθηκε.

seperator

Επίλογος​

Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού την ανάγκη να φωνάξουμε δυνατότερα από τους ανταγωνιστές μας. Ήμαστε, είμαστε και θα είμαστε πελάτες και καταναλωτές σε πλήθος αντικειμένων, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Αυτό που προσπαθούμε είναι να διαλύσουμε τη συκοφαντία που κυριαρχεί στο χώρο. Το λέμε και θα το λέμε πάντα:

Δείτε. Συγκρίνετε. Σκεφτείτε. Αποφασίστε.